kutsukortti ja esittelyteksti

Galleria G

SATU KILJUNEN

4-29.1.2017

maalauksia ja maalattuja reliefejä

Satu Kiljunen:

Olen keskittynyt tutkimaan sitä, mikä on maalauksen ja muodon suhde, miten koemme ja ymmärrämme peruspinnan ja teoksen tilan.

Olen saanut malleikseni minulle tuttuja ihmisiä, joiden kasvot ovat synnyttäneet minussa jonkinlaisen visuaalisen haasteen /idean. Näyttelyssä on teoksia joiden lähtökohtana on äitini, Gun Lindblom, Ronnie-poikani, Jonas Böckerman ja Carl-Johan Särkinen. Olen aluksi työstänyt savireliefin heidän kasvoistaan. Tästä originaalista olen sitten ottanut kipsivaloksia, joita maalaan öljyväreillä, luoden uusia variaatiota. Kustakin mallista olen myös maalannut suuren kasvomaalauksen. Olen myös tietoinen erilaisten maalausteknisten ja rakenteellisten ratkaisujen vaikutuksista teoksieni ilmaisulliseen sisältöön. Kullekin teokselle on muovautunut oma “toimintastrategia”, jonkinlainen kerroksellinen maalausjärjestys.

Tunnen olevani kotonani, olen nyt tietoisempi taiteellisesta ”ongelmastani” vaikka sama peruskysymys on vaivannut minua läpi tuotantoni:

Aloitin taiteilijaurani tekemällä tilakuvia, interiöörimaalauksia. Siirryin jo heti 80-luvun alussa maalaaman konkreettisia interiöörejä suoraan tilaan, sekä rakentamaan maalaustaiteen lainalaisuuksia käyttäen liikkuvia tilallisia esityksiä (Jack Helen Brut). Seuraava luonteva vaihe oli ihmisen vartaloa ja ihmisen kuvaa manipuloivat videoteokset ja installaatiot ja esitykset. Ihmistä voimakkaamman ympäristön havainnoinnin ja litistämisen ongelmien parissa siirryin vuoristojen kautta ulkosaaristoon ja sen kalliomuotojen kautta työstämään savesta muotoja, joita aloin myös manipuloida maalaamalla.

Satu Kiljunen on valmistunut 70-luvun lopulla Suomen Taidekatemian koulusta. Hän toimi 80-luvun kokeellisen esitystaiteen parissa ja muutti ulkosaaristoon Kökariin 90-luvulla. Hän käynnisti tohtoriopinnon Kuvataideakatemiaan 1997 ja toimi ensimmäisenä kuvataiteellisen tutkimuksen professorina Suomessa.

Satu Kiljusen viimeaikainen näyttelytoiminta:

Talvesta 2010 keskittynyt tuotannossaan uuteen vaiheeseen, jota 2009 valmistunut julkinen teos ”Swing” pointillinenmaalaus kahdelle taivutetulle alumiinilevylle ennakoi. Teos on Alandica kongressi ja kulttuuritalon edessä Maarianhaminassa.

Uuden jakson teoksia on ollut esillä kahdessa yksitysnäyttelyssä, 2010, 2013, Maarianhaminan Kakelhallenissa sekä Helsingissä 2011 keväällä, jolloin piti näyttelyn Dagmarinkadulla privaatissa ympäristössä.

Kesällä 2012 osallistui Pyhäniemen 2012 näyttelyyn 8:n teoksen kokonaisuudella.

Osallistui 2013 henkilökuvaukseen keskittyvään kansainväliseen kilpailunäyttelyyn, Portrait Now Tanskassa Fredriksborgissa, valmistamallaan maalatulla kasvoreliefillä. Näyttely oli esillä myös Ruotsissa Ljunbymuseumissa.

Oli mukana Lahden taidemuseon ”Muotokuva”-näyttelyssä vuodenvaihteessa 2013-2014.

Osallistui Eckerön posti- ja tullitalossa järjestetyyn 9 taiteilijan näyttelyyn Puss & Dra åt helvete!” 2014. (Khåre, Turakka, Scott, Lax, Kiljunen, Duncker, Bamberg, Jokiranta, Wilen)